

תנועה
הגוף שלנו הוא מכונה מופלאה. הן היכולות הפיזיות והן יכולות הלמידה שלנו הן מטורפות. בניגוד למכשירים מעשי ידי האדם, שימוש מוגבר בגוף שלנו ואתגור היכולות שלו - יפתחו אותו ויביאו אותו לביצועים גבוהים וישמרו עליו לאורך זמן. הגוף עובד לפי עקרון פשוט - USE IT OR LOOSE IT. כלומר, ככל שנאתגר אותו יותר - בעומס על מערכת השרירים, בשימור טווחי תנועה, באתגור מערכת שיווי המשקל - נדחוף את הגוף לייצור מוגבר של תאים, שבתורם ייתפתחו לרקמות שונות אשר תפקידן לתמוך בבקשות שלנו מהגוף. התוצאה תהייה גוף חזק, גמיש וחיוני, בעל זרימת דם טובה וביצועים פיזיים טובים לאורך זמן. בנוסף, בניית אתגרים ברמה הפיזית תורמת לפיתוח היכולת הקוגניטיבית, ולכן מפתחת ושומרת על המוח שלנו. מהצד השני, במידה ולא נאתגר אותו, הוא יפסיק לייצר ביקוש לרקמות. עם הזמן נחווה ירידה בטווחי התנועה עם סיכון מוגבר לפציעות, ופעולות שעד לפני כמה שנים נראו לנו טריויאליות, ידרשו פתאום המון מאמץ או שנאבד אותם כליל.
נסו לדמיין מה עושה חוסר התנועה לאדם ששכב במיטת חוליו במשך כמה שבועות ולא קם ממנה, ועכשיו עושה את צעדיו הראשונים מחוץ למיטה. השרירים דוללו, שיווי המשקל נפגע, ויהיה עליו לשקם את עצמו ולהחזיר לעצמו את היכולות שנפגעו מחוסר התנועה.
דוגמא נוספת - אם נפסיק להרים את היד אל מעל הראש ולנצל את מלוא טווח התנועה, היכולת שלנו לבצע את התנועה הזו תתחיל להיפגע, לאט לאט. התוצאה תהייה אחת מהשתיים: הגבלה בטווח התנועה, שתבנה לאט לאט, או דילול ברקמות שיכולות לבצע את הפעולה, מה שיוכל להוביל לפציעה פתאומית בעומס נורא נמוך ובלי סיבה נראית לעין.
העולם המודרני בו אנחנו חיים, בו רוב היום שלנו עובר בישיבה מול מחשב בצורה סטטית, ולאחריו ישיבה מול הטלויזיה, ושימוש במכשירים שעושים את רוב העבודה במקומנו הוא הפרה של האיזון העדין הזה שבו הגוף שלנו צומח ומתפתח. הרי בטבע חיות לא עושות ספורט, הן פשוט חיות את חייהן. גם העולם שלנו בעבר היה הרבה יותר תנועתי. היינו צריכים לצוד ולגדל את המזון שלנו, לעבוד בשדה, לסחוב דברים וללכת ברגל. הדרישה של הסביבה הטבעית מהגוף שלנו הובילה לכך שהגוף צריך היה להמשיך ולתפקד ברמה גבוהה מבחינה פיזית, בעוד שבמציאות הנוכחית לצרכים הללו אין מענה.
הטכנולוגיה מתקדמת בקצב אסטרונומי ומוצאת לנו פתרונות לבעיות שונות ומשונות, אבל האבולוציה נעה בקצה איטי הרבה יותר, ונוצר פער מובנה בין הצרכים הכי בסיסיים שלנו לבין הרצון והצורך שלנו למלא אחריהם, והתוצאה היא אחת - חוסר תנועה, המובילה לחוסר בריאות.
תכליתו של הפרק הזה היא להדגיש בפניכם עד כמה שתנועה היא צורך בסיסי וקיומי במהות שלנו, מדוע תנועה היא הרבה יותר מרק לעשות ספורט, ולשים דגש על כמה עקרונות אנטומיים ופיזיולוגיים, כאלה שתוכלו ליישם בחיי היום יום, במטרה לעזור לכם להכניס תנועה לחיים.
הבהרה חשובה:
העקרונות המובאים בהמשך הם עקרונות אוניברסליים. אם זאת חשוב לציין שהתנועה פה היא על אחריותכן בלבד, ושעדיף להיוועץ עם איש מקצוע שמכיר אתכם ויכול להתאים תכנית אימונים למצבכן האישי. התרגילים המובאים בהמשך אינם מתיימרים להוות תכנית אימון אלא הצעה לתנועה ולפתיחת כיווני מחשבה. הבינד סאיד דת', יש לזכור כי הדבר הנכון תמיד הוא להיות קשובים לעצמכם וליכולות שלכם, ובמקביל לנסות לדחוק את הגבולות ולזכור שבאופן כללי חוסר תנועה הוא הדבר הכי נורא שאתם יכולים לעשות לעצמכם.
רשימת כתבות בנושאי תזונה
עקרון מספר 1: לשמן את המפרק - לכל כיוון ולכל טווח
עקרון מספר 2: מתיחות - על אלסטין וקולגן
עקרון מספר 3: מה כדאי לי? להאריך או לחזק
עקרון מספר 4: שימוש בכל מישורי התנועה
עקרון מספר 5: זרימת דם
עקרון מספר 6: שיווי משקל
עקרון מספר 7: חכמת המעברים א - איכות על פני כמות
עקרון מספר 8: חכמת המעברים ב - איטיות כנגד מהירות - מנגנון הקפיץ
נקודה למחשבה #1: מחיר הטכנולוגיה
נקודה למחשבה #2: צלקות הדבקויות ופאשיה
נקודה למחשבה #4: נוכחות
נקודה למחשבה #3: ספורט כנגד תנועה